Geschiedenis

De Velpse jurist Mr. H.M. van der Zandt stond niet alleen aan de wieg van voetbalvereniging Gelria en de hieruit voortgekomen drumband die zijn naam ging dragen, maar was tevens de grondlegger van het jeugdwerk in Velp. Op 2 december 1952 werd in een eenvoudige bezetting en uniformering gestart. Een halve eeuw later is Mr. H.M. van der Zandt uitgegroeid tot een schitterend showkorps in een kleurrijk uniform en een graag geziene gast in binnen- en buitenland. De geschiedenis van de vereniging kent vele hoogtepunten, waaronder felbegeerde eerste prijzen en onderscheidingen tijdens nationale en internationale muziekconcoursen.

Op de palmares prijken o.a. drie Europabokalen, vijf Nederlandse kampioenschappen en eerste prijzen behaalt op het Wereldmuziekconcours te Kerkrade.

Dat de Mr. H.M. van der Zandt ook intieme betrekkingen heeft met het koningshuis, getuige het optreden op kasteel Middachten voor Prinses Beatrix en Prins Claus tijdens hun verlovingstournee. Dit werd gevolgd door een uitverkiezing als Gelders afgevaardigde bij de inhuldiging van onze huidige Koningin in Amsterdam. Dit laatste bleek echter een hachelijke onderneming. De relschoppers die de kroning probeerden te hinderen bleken niet echt gecharmeerd van de vrolijke muziek.

Naast de eerder genoemde hoogtepunten heeft de vereniging goede herinneringen aan een optreden in de Franse badplaats Nice. Deze werd op speciale uitnodiging gevolgd door diverse andere optredens in Frankrijk. Gratis toegang kreeg het korps ook in Amsterdam toen de Europacup wedstrijd Ajax – Real Madrid muzikaal moest worden opgeluisterd. Tijdens de carnavals periode zijn ondermeer optredens geweest in Düsseldorf, Keulen, Aken en Duisburg, terwijl ook op halfvastenoptochten en mosselfeesten in België een partijtje wordt meegeblazen. Zoals u wel kunt lezen is de Mr. H.M. van der Zandt een vereniging dat er graag op uittrekt om ieder evenement muzikaal op te luisteren om zo ieder evenement geslaagd te maken.